Loading...
 Start Page
go to top icon
Κολυμπάμε και απολαμβάνουμε το νερό με ασφάλεια
Click to enlarge
Thursday 02 Sep 2021

Η Ελλάδα με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής (13.676 χιλιόμετρα) αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια πολίτες άλλων χωρών. Οι παραλίες μας παράλληλα αποτελούν την καλοκαιρινή περίοδο τόπο αναψυχής για τους πολίτες της χώρας, και παρά την μόνιμη επαφή του πληθυσμού με το υδάτινο στοιχείο, στην πράξη δεν είμαστε ικανοποιητικά εξοικειωμένοι με αυτό. Δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στο νερό, κατά μέσο όρο καταγράφονται 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα ετησίως, ενώ και στο επίπεδο αναψυχής πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού απολαμβάνει τα θαλάσσια αθλήματα που έχουν αναπτυχθεί με την απαραίτητη ασφάλεια. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο καθώς ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών. Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων αναφορικά με την υδάτινη ασφάλεια.  

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days, υλοποιήθηκε με επιτυχία η δράση «Κολυμπάμε και απολαμβάνουμε το νερό με ασφάλεια» με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ίδρυμα, Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα και υποστηρικτές τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τον μη- κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, την εταιρεία Data Consultants, την εφημερίδα «Πελοπόννησος», το ξενοδοχείο Kalogria Beach,την εταιρεία TÜV AUSTRIA HELLAS, τις επιχειρήσεις Sandhill – La Mer και αρωγός η εταιρεία Synedra. Στόχος της δράσης αποτελεί η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών (ενηλίκων / παιδιών) αναφορικά με την υδάτινη ασφάλεια και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτή.Η δράση υποστήριξε τις ακόλουθες ενέργειες:

Α) Κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην παραλία  Καλόγρια Αχαΐας. Ο μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δημιούργησε τον «Κώδικα Θαλάσσιας Συμπεριφοράς» (Κ.Θ.Σ.), κάτι σαν τον γνωστό Κ.Ο.Κ. (για την οδική κυκλοφορία) με στόχο οι βασικοί κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα, στα σπορ και στις θαλάσσιες δραστηριότητες να εικονογραφηθούν και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από όλους με μια και μόνο ματιά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας συνεργάστηκαν για την δημιουργία και τοποθέτηση  της ενημερωτικής πινακίδας που περιλαμβάνει τον Κ.Θ.Σ σε μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Δυτική Ελλάδα. Η μόνιμη παρουσία της πινακίδας θα συμβάλει στην ενημέρωση χιλιάδων πολιτών που θα επισκεφθούν την παραλία τα επόμενα χρόνια ενισχύοντας την ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων ενώ παράλληλα θα δράσει προσθετικά στην ασφαλή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ως ασφαλής και ποιοτικός προορισμός.

Β) Στις 28 Αυγούστου 2021, ημέρα Σάββατο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην παραλία της Καλόγριας.  

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή προβολής της πινακίδας, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, του Δήμαρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Σπυρίδων Μυλωνά, και της εκπροσώπου Δημοσίων  Σχέσεων και Διαφήμισης του μη- κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports κ. Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν.

Παράλληλα, στο ίδιο σημείο της παραλίας έλαβαν χώρα εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης παιδιών. Τις εκπαιδευτικές δράσεις συντόνισε καταρτισμένο προσωπικό του μη- κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports. Στoν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές  δραστηριότητες όπως: αναπαράσταση φανταστικής παραλίας (παζλ) με παιχνίδια Playmobil, κάρτες με εικονογραφημένους κανόνες και συμβουλές για την ασφάλεια στη θάλασσα και στο νερό, παιχνίδια παρατηρητικότητας για να βρουν τα παιδιά τα λάθη, επιτραπέζια παιχνίδια, κάρτες μνήμης, κατασκευές, κύβοι αφήγησης (με εικόνες για να κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών) με στόχο πάντα την αφομοίωση των κανόνων ασφαλείας στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ.

Η ημέρα αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου KALOGRIA BEACH HOTEL με θέμα την ενημέρωση εκπαιδευτικών και επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ αναφορικά με την υδάτινη ασφάλεια.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις καθώς η υδάτινη ασφάλεια δεν βρίσκεται στο αναμενόμενο επίπεδο. Έπειτα, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπυρίδων Μυλωνάς απεύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την ιδιαίτερη του τιμή να φιλοξενεί ο τόπος του τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, τονίζοντας την συνεισφορά της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο αναφορικά με τις δράσεις του μη- κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports και η Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης του Οργανισμού κ. Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν προέβη σε μία στοχευμένη παρουσίαση, σημειώνοντας πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις του Οργανισμού στο πεδίο της υδάτινης ασφάλειας.  

Στη συνέχεια, η κ. Βασιλική – Βάνα Ντζελβέ,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα»,  η οποία με την σειρά της επισήμανε πόσο σημαντική είναι η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στις ελληνικές παραλίες καθώς και την πρόθεση του Ιδρύματος να στηρίζει αντίστοιχες δράσεις. Η κ. Μαριάννα Μπαρτζάκλη, Διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, πραγματοποίησε μία ολιγόλεπτη ομιλία σχετικά με την συμμετοχή του σχολείου της στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του μη- Κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe water Sports, σημειώνοντας το μεγάλο αντίκτυπο τέτοιου είδους πρωτοβουλιών στα παιδιά. Στο κλείσιμο, ο κ. Κώστας Μαυρόπουλος, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Εταιρείας TUV Austria Hellas, σχετικά με το Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης για Επιχειρήσεις Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ), βάσει του οποίου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πιστοποιηθούν εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας και να λάβουν το Σήμα Ποιότητας «Watersports certified quality».

Για πληροφοριακό υλικό, το βίντεο της εκδήλωσης όπως και ενημέρωση για τις επερχόμενες δράσεις, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.solidaritydays.gr, καθώς και να διαβάσετε τa αναδημοσιευμένα άρθρα της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» που επισυνάπτονται.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας Data Consultants, η ομάδα των Solidarity Days σκοπεύει το επόμενο διάστημα να υλοποιήσει δια ζώσεις δράσεις, με διαδραστικό, καινοτόμο περιεχόμενο και άμεση επικοινωνία με τους πολίτες.

Σας προσκαλούμε να στηρίξετε τις Ημέρες Αλληλεγγύης και όλοι μαζί, ως κοινωνία, να αποτελέσουμε μία «αλυσίδα προσφοράς».

Please do not hesitate to contact us

Are you ready to cooperate with us?
Let’s make a step ahead together.

data consultants logo
facebook icon linkedin icon
 

Subscribe to our website if you want to be the first to know about our news and announcements.

Copyright © 2024 DATA Consultants - European & Regional Development Consultants