Loading...
 Start Page
go to top icon
Αγροτικός τομέας: «κρυφό» πλεονέκτημα για τη Δυτική Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 22 Φεβ 2021

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, έχοντας ιδιαίτερα δυναμικό πρωτογενή τομέα παραγωγής που αποφέρει πάνω από 1,31 δις ευρώ ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα. Αν και είναι 6η σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, καταλαμβάνει την 4η θέση σε φυτική παραγωγή (1 δις ευρώ ετησίως) και την 3η θέση σε ζωική παραγωγή (300 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου). Τα βασικά παραγόμενα προϊόντα είναι σκαλιστικά φυτά (ετήσιας αξίας 293,6 εκ. ευρώ), ελαιόλαδο (ετήσιας αξίας 270,3 εκ. ευρώ), ζώα (ετήσιας αξίας 166,5 εκ. ευρώ), φρούτα (ετήσιας αξίας 165,4 εκ. ευρώ) και ζωικά προϊόντα (ετήσιας αξίας 117,7 εκ. ευρώ) (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).

Ωστόσο, η γεωργία στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μικρών σε έκταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων συχνά διαχειριζόμενες σε οικογενειακό επίπεδο οι οποίες στερούνται τεχνολογικών υποδομών, δεν τυποποιούν τα παραγόμενα προϊόντα τους και τα διαθέτουν είτε ως μικροπωλητές απ’ ευθείας στην αγορά είτε σε μεσάζοντες. Επιπλέον, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν μεσάζοντες, ανταγωνιστές παραγωγούς από άλλες χώρες, να αυξήσουν την παραγόμενη ποσότητα ανά έκταση ή ανά ζώο, να πιστοποιήσουν την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία της παραγωγής τους, συνεπώς δεν μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εκτός οικογενειακού πλαισίου (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη, 2020).

Ακόμη, οι παραγωγοί αποφεύγουν τη συμμετοχή σε συνεταιρισμούς και συμπράξεις γεγονός που οδηγεί σε χαμηλό βαθμό δικτύωσης των παραγωγών, ελαχιστοποίηση της τυποποίησης και μικροτυποποίησης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αδυναμία οργανωμένης προβολής και προώθησης μέσα από την υιοθέτηση εμπορικής ταυτότητας, και τελικά σε μείωση του εισοδήματος και επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών του αγροτικού τομέα (Επιτροπή Πισσαρίδη, 2020).

Η χαμηλή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ελληνική αγροτική παραγωγή και ο χαμηλός βαθμός εξειδίκευσης των νέων και υφιστάμενων αγροτών, οι οποίοι στηρίζονται περισσότερο σε εμπειρική γνώση και απαρχαιωμένα μέσα για την παραγωγή των προϊόντων τους, αποτελεί επιπλέον παράγοντα αποδυνάμωσης του αγροτικού τομέα της περιοχής μας, ο οποίος αποτελεί «κρυφό» πλεονέκτημα για τη Δυτικής Ελλάδα (Επιτροπή Πισσαρίδη, 2020).

Πώς όμως θα μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις ; Διαβάστε εδώ

Zαφειροπούλου Μαρία

Διευθύντρια «Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Συνοχής»

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε μαζί μας;
Ας πάμε ένα βήμα μπροστά μαζί.

© Copyright 2024 DATA Consultants - Σύμβουλοι Ευρωπαϊκής & Περιφερειακής Ανάπτυξης