Items list
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε και λειτουργεί τον Περιφερειακό Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς εργασίας με βασικό σκοπό την τακτική και έγκυρη τροφοδότησή της, καθώς και των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, κλπ.) με δεδομένα και προτάσεις που θα συμβάλλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καταπολέμησης της ανεργίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και εν γένει της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Το έργο περιλαμβάνει την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος σε ειδικότητες, θέσεις εργασίας και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού τροφοδοτώντας με δεδομένα που θα αξιοποιηθούν κατά την διαδικασία σχεδιασμού των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κλπ.), αλλά και των ενεργειών για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ο τομέας Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Data Consultants συμμετέχει στον Μηχανισμό διενεργώντας κυλιόμενες πρωτογενείς έρευνες πεδίου στην αγορά εργασίας στις επιχειρήσεις καθώς και σε εργαζόμενους της ΠΔΕ. Πρόσφατα συμμετείχαμε στην ημερίδα παρουσίασης της 2ης φάσης των αποτελεσμάτων του έργου του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς εργασίας στην ΠΔΕ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της β φάσης των ερευνών σε 509 επιχειρήσεις και σε 1.003 εργαζόμενους.
Κύρια ευρήματα
- Βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις καταγράφουμε στις επιχειρήσεις της ΠΔΕ καθώς η αγορά ανακάμπτει από τον COVID. Η βελτίωση αυτή προέρχεται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις (10-49 εργαζόμενους) οι οποίες εάν και αποτελούν το 10% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολούν το 27,5% των εργαζομένων (σε επίπεδο χώρας). Αισιοδοξία έχουν οι επιχειρήσεις και για την χρονιά που διανύουμε με το 70% να εκτιμούν ότι οικονομικά θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2022 ή έχουν βελτίωση.
- Αυτή την χρονική στιγμή το 30,5% των επιχειρήσεων της ΠΔΕ έχει ανάγκη για προσωπικό, για κάλυψη κενών θέσεων γεγονός που οφείλεται από την αύξηση ή την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασιών τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην α έρευνα ήταν 26%. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη ζήτηση νέων θέσεων εργασίας είναι το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), τα καταλύματα και η εστίαση αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις.
- Για την κάλυψη των κενών θέσεων οι επιχειρήσεις αναζητούν στην πλειονότητά τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λιγότερο τριτοβάθμιας και πρωτοβάθμιας. Ζητούμενες ειδικότητες όπως οι πωλητές και οι υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών(όπως π.χ. μάγειροι, σερβιτόροι), οι οδηγοί και χειριστές καθώς και οι τεχνίτες αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό απόφοιτους λυκείου ενώ ειδικότητες όπως οι υπάλληλη γενικών καθηκόντων και χειριστές υπολογιστών αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Ο κύριος τρόπος αναζήτησης προσωπικού για το 74,7% των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας είναι οι συστάσεις μέσω γνωστών και φίλων. Μόλις 1 στις 3 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί είτε Αγγελίες είτε την ΔΥΠΑ προκειμένου να καλύψει τις κενές θέσεις σε προσωπικό. Βέβαια, κατά καιρούς 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει προγράμματα πρόσληψης προσωπικού της ΔΥΠΑ με την πλειονότητα αυτών να δηλώνουν ικανοποιημένες από το πρόγραμμα.
- Όπως είναι σαφές από την παρούσα έρευνα όπως και από την έρευνα της α φάσης, 8 στις 10 επιχειρήσεις της ΠΔΕ δεν υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης και βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού τους ενώ ακόμα και οι επιχειρήσεις που γνωρίζουν ότι το προσωπικό τους έχει μέτριες ή χαμηλές δεξιότητες το 53% δεν σχεδιάζουν ενέργειες βελτίωσης αυτών.
- Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας στους εργαζόμενους είναι η έλλειψη κουλτούρας στους εργαζόμενους για την δια βίου μάθηση. Μόλις το 15% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχουν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης τα τελευταία 2 έτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης μειώνεται κατά το ήμισυ στους εργαζόμενους ηλικίας 45 ετών και άνω.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρωτογενών ερευνών πεδίου όπως και γενικότερα του Περιφερειακού Μηχανισμού στο https://www.pde-mae.gr.