Loading...
 Start Page
go to top icon
Αντιλήψεις & στάσεις των Ελλήνων για τους ΟΤΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 01 Ιούν 2022
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον τόπο τους; Πώς αξιολογούν το έργο των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών;
 
Η Data Consultants υλοποίησε – για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών – την έρευνά της αναφορικά με τις αντιλήψεις, στάσεις και προσδοκίες του γενικού πληθυσμού σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Στόχος είναι να εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα που θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση, υλοποίηση και αξιολόγηση πρωτοβουλιών και δράσεων αφενός για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφετέρου για τη σχέση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα:

•      Καταγράφεται σε ετήσια βάση ο βαθμός γνώσης και χρήσης υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους πολίτες
•      Εκτιμάται το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
•      Αποτυπώνεται πώς αξιολογούν οι πολίτες την απόδοση των αιρετών αρχών,
•      Διερευνώνται οι απόψεις αλλά και οι στάσεις των πολιτών σε σχέση με την αξιοποίηση και διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. 


Ποιότητα Ζωής 

Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία (γειτονιά) που διαμένουν σε ποσοστό 78.4%. Σε επίπεδο ασφάλειας, σε αντίστοιχο ερώτημα το 65.4% απαντά ότι νοιώθει ασφαλής τη νύχτα στη γειτονιά του και το 57.3% νοιώθει ασφαλής τη νύχτα στην πόλη του.

Στέγαση & Απασχόληση
Το 25,8% των πολιτών δηλώνει ότι «είναι εύκολο να βρω καλή στέγαση στην πόλη που ζω σε λογική τιμή». Πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό ήταν 46,3%. Το 25,4% των πολιτών δηλώνει ότι «είναι εύκολο να βρω μια καλή δουλειά στην πόλη που ζω». Πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό ήταν 32,8%.

Συναλλαγές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι Υπηρεσίες των Δήμων με τις οποίες συναλλάσσονται περισσότερο οι πολίτες είναι η Υπηρεσία αστικής/ Δημοτικής κατάστασης – Ληξιαρχείο (47,1%) και η Υπηρεσία καθαριότητας, ανακύκλωσης, διαχείρισης αποβλήτων (24,6%).

Οι πολίτες επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου τους για να αναζητήσουν πληροφορίες (55,8%) και να υποβάλουν ένα αίτημα για παραλαβή πιστοποιητικού ή βεβαίωσης (19,3%). Επισκέπτονται για τους ίδιους λόγους σε σημαντικά μικρότερο βαθμό την ιστοσελίδα της Περιφέρειάς τους (15,3% και 3,2% αντίστοιχα).

 
Γνώση Καταμερισμού Αρμοδιοτήτων
 
Την ώρα που οι πολίτες θεωρούν ότι το Κράτος κεντρικά είναι αρμόδιο για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που τους απασχολούν (ασφάλεια, υγεία, κοινωνική μέριμνα κ.α.), έχουν συνδέσει την τοπική αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες

Στους δήμους αποδίδουν αρμοδιότητες σχετικά με το οδικό δίκτυο (συντήρηση δρόμων, πεζοδρομίων, σήμανση, σηματοδότηση) σε ποσοστό 65.7%, τη φροντίδα/καθαριότητα δρόμων, πλατειών, πάρκων, παιδικών χαρών σε ποσοστό 97% και την αποκομιδή απορριμμάτων/ανακύκλωση σε ποσοστό 94.9%.

Αρμοδιότητα (και) των Περιφερειών θεωρούν οι πολίτες την πολιτική προστασία (αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών, έντονων καιρικών φαινομένων) σε ποσοστό 45,8% και το οδικό δίκτυο (συντήρηση δρόμων, πεζοδρομίων, σήμανση, σηματοδότηση) σε ποσοστό 51%.

Ωστόσο ελάχιστα ενημερώνονται για τις αποφάσεις σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Το 70.4% των πολιτών ενημερώνεται «λίγο» ή «καθόλου» για τις αποφάσεις των δήμων. Το 78.9% ενημερώνεται «λίγο» ή «καθόλου» για τις αποφάσεις των Περιφερειών. 
Ικανοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το 41,7% των πολιτών δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι από τον/την Δήμαρχό τους, ποσοστό που στην περίπτωση του/της Περιφερειάρχη μειώνεται στο 29,2%.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε μαζί μας;
Ας πάμε ένα βήμα μπροστά μαζί.

Copyright © 2024 DATA Consultants - Σύμβουλοι Ευρωπαϊκής & Περιφερειακής Ανάπτυξης