Items list
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έρχεται στην 6η θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών σε πλούτο (8,08 δις ετησίως), αλλά μόλις στην 11η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Οι Αχαιοί απολαμβάνουν υψηλότερων αποδοχών (13.205 ευρώ ετησίως), ενώ λιγότερο «προνομιούχοι» είναι οι Αιτωλοακαρνάνες (11.401 ευρώ) και οι Ηλείοι (11.362 ευρώ) (EUROSTAT, 2019). Επομένως η Δυτική Ελλάδα παράγει ικανό πλούτο, χωρίς όμως να έχουν οι πολίτες της τη δυνατότητα να τον απολαμβάνουν.
Η οικονομία μας έχει περισσότερο αγροτικό και μεταποιητικό χαρακτήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Τόσο ο πρωτογενής τομέας, όσο και ο δευτερογενής απασχολούν σημαντικά ποσοστά της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας (9,9% και 21,2% αντίστοιχα), ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τον εθνικό μέσο (69% έναντι 79,1%) (ΕΛΣΤΑΤ, 2019). Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται στη γεωργία και δασοκομία (27,7%), στο εμπόριο και τις επισκευές οχημάτων (15,3%), και στις υπηρεσίες φιλοξενίας κι εστίασης (10,1%) (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).
Συνεπώς, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απασχολούνται σε τομείς της οικονομίας που παράγουν μόλις το 30% του πλούτου σε περιφερειακό επίπεδο.
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας εργάζονται σε τομείς της οικονομίας με περιορισμένη προστιθέμενη αξία, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τα χαμηλότερα ατομικά εισοδήματα σε σχέση με τον παραγόμενο εισόδημα της Περιφέρειάς μας. Συνεπώς, χρεάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μιας και το υφιστάμενο χαρακτηρίζεται από έλλειψη προτεραιοτήτων εξειδίκευσης.
Πώς όμως θα μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις ; Διαβάστε εδώ
Βασίλης Κασιώλας
Υπεύθυνος Τμήματος «Περιφερειακής Ανάπτυξης»