Λίστα αντικειμένων
Είναι εμφανής η ύπαρξη ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε όρους άσκησης επιχειρηματικότητας, τόσο σε επίπεδο αριθμού επιχειρήσεων, όσο και ως προς τον αριθμό απασχολούμενών τους και τον κύκλο εργασιών τους (ΕΛΣΤΑΤ, 2019). Αξίζει να σημειωθεί πως η αναλογία των εργαζομένων καθώς και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της Αχαΐας είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο άλλους νομούς.
Τα σημαντικότερα εμπόδια επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα δεν διαφέρουν από αυτά σε άλλες ελληνικές περιφέρειες. Σύμφωνα με μελέτες του ΣΕΒ (2020) και του ΙΟΒΕ (2020), οι επιχειρηματίες και οι επίδοξοι επιχειρηματίες θέτουν ως σημαντικά εμπόδια αυτά των χρονοβόρων αδειοδοτήσεων, της δυσκολίας πρόσβασης σε μικροδανεισμό και δανεισμό, της υψηλής φορολογίας, της αδυναμίας εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, της αδυναμίας υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων κι εφαρμογών και της δυσκολίας ανάπτυξής τους στον παρόν επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από απουσία εξωστρέφειας και χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας χαρακτηρίζονται από μέτρια εξωστρέφεια. Η ΠΔΕ ήρθε το 2017 στην 8η θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών σε εξαγωγές, επιτυγχάνοντας θετικό εμπορικό ισοζύγιο 124,9 εκ. ευρώ και συνολικές εξαγωγές 561,6 εκ. ευρώ. Τα προϊόντα που εξάγουμε περισσότερο είναι τρόφιμα, ποτά και καπνά, μέταλλα, χημικά και πλαστικά, καθώς και ορυκτά (ΙΕΕΣ/ ΣΕΒΕ, 2019). Οι επιχειρήσεις μας καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον περιορισμένης ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με το δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας που εκδίδει η EUROSTAT, το 2019 κατατασσόμαστε σε εξαιρετικά χαμηλή θέση (262η θέση μεταξύ 268 ευρωπαϊκών περιφερειών), υποχωρώντας μάλιστα κατά 5 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση που έλαβε χώρα το 2016 (EUROSTAT, 2019).
Η περιφερειακή επιχειρηματικότητα λοιπόν οφείλει να εστιάσει και να επιδιώξει την «επανεξειδίκευσή» της σε τομείς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, προκειμένου να βελτιωθούν οι ανισορροπίες που διαπιστώθηκαν νωρίτερα και να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών περιφερειακής ανάπτυξης, αύξησης εσόδων, βελτίωσης της εξωστρέφειας και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.
Πώς όμως θα μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις ; Διαβάστε εδώ
Βίβιαν Τασοπούλου
Υπεύθυνη Τμήματος «Κοινωνικής Συνοχής»