Loading...
 Start Page
go to top icon
Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, μια πρόκληση για το αύριο της Ελλάδας.
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 15 Απρ 2021
Οι ευχές των δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά την γη, την πρωτοχρονιά του 2020, μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι δεν έπιασαν.  Το 2020 ήταν ένα έτος καμπής. Ήταν 31 Δεκεμβρίου 2019 όταν εντοπίστηκε πρώτη φορά ο θανατηφόρος ιός covid 19 στην Γουχάν στην Κίνα. Μέσα σε λίγους μήνες είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την γη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και μια παγκόσμια κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων για ένα καλύτερο μέλλον

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έδρασαν σχεδόν συντεταγμένα προς μία κατεύθυνση, αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της πανδημίας, περιορίζοντας την ανθρώπινη και οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, άρχισαν να ενισχύουν οικονομικά ευπαθείς και ειδικές ομάδες.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από σειρά διαβουλεύσεων αποφάσισε τη δημιουργία και ενεργοποίηση ενός σημαντικού οικονομικού προγράμματος, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί μια νέα εποχή

Στην παρουσίαση των Στρατηγικών Κατευθύνσεων για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει πως το ταμείο αυτό είναι διαφορετικό και πολύ μεγάλο για τη χώρα μας. Το συνολικό ύψος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανέρχεται σε 750 δις ευρώ. Τα 390 δις αφορούν επιδοτήσεις προς τα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 360 δις αφορούν δάνεια. Το πρόγραμμα θα είναι σε εφαρμογή μέχρι και το 2026. Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 31 δις ευρώ που περιλαμβάνουν:

·         18,2 δις σε επιδοτήσεις

·         12,8 δις σε δάνεια

Για να μπορέσει κάθε κράτος-μέλος να απορροφήσει τα κεφάλαια που αναλογούν, πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο με συγκεκριμένες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν με αυτά τα κεφάλαια και οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με τους έξι πυλώνες που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοί είναι:

·         Πράσινη Μετάβαση

·         Ψηφιακός Μετασχηματισμός

·         Έξυπνη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

·         Κοινωνική και εδαφική συνοχή

·         Υγεία και οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα

·         Πολιτικές για την επόμενη γενιά τα παιδιά και τους νέους

 

Το Σχέδιο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία

Η αποδοτικότερη απορρόφηση των κεφαλαίων από την Ελλάδα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της χώρας. Τα χρονοδιαγράμματα που θέτει το πρόγραμμα είναι αυστηρά και υπόκεινται σε αυστηρούς τακτικούς ελέγχους παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Για την επιτυχία του βέλτιστου αποτελέσματος και την απορρόφηση του συνόλου των πόρων, η Ελλάδα έχει καταρτίσει και αποστείλει προς οριστική έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το τελικό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική πρόταση βασίζεται και κατανέμεται στους παρακάτω 4 πυλώνες:

·         Πράσινη Μετάβαση με συνολικό προϋπολογισμό δράσεων 6,0 δις

·         Ψηφιακή Μετάβαση με συνολικό προϋπολογισμό δράσεων 2,1 δις

·         Ανάπτυξη Δεξιότητες Κοινωνική Συνοχή με συνολικό προϋπολογισμό δράσεων 5,2 δις

·         Ιδιωτικές Επενδύσεις και μετασχηματισμός της Οικονομίας με προϋπολογισμό 4,8 δις

Μέσα από την επιτυχημένη εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης θα πραγματοποιηθούν πολύ σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα

·         Προγράμματα Εξοικονομώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

·         Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών

·         Ανάπτυξη δικτύων 5G

·         Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δημοσίου και Επιχειρήσεων

·         Προγράμματα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

·         Προγράμματα για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

·         Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ψηφιακή εξυπηρέτηση και τηλεϊατρική

·         Απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Οι παραπάνω, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.


Η Data Consultants θα υποστηρίξει τη νέα εποχή με όλες της τις δυνάμεις

Η Data Consultants, ως σύμβουλοι Ευρωπαϊκής και Περιφερειακής ανάπτυξης, θα δώσει το παρόν και θα διαθέσει την 20ετή εμπειρία της στη διαχείριση και υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων σε όλους τους εταίρους που θα συμμετάσχουν στα σημαντικά έργα.

Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, την τεχνογνωσία μας και την εμπειρία των εξειδικευμένων στελεχών μας, στην υποστήριξη και υλοποίηση κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα, μεγάλων και σύνθετων έργων που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Κοινωνική Συνοχή. 

Η διαχείριση δράσεων από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό θα συμβάλει σημαντικά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση τους με αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε μαζί μας;
Ας πάμε ένα βήμα μπροστά μαζί.

© Copyright 2024 DATA Consultants - Σύμβουλοι Ευρωπαϊκής & Περιφερειακής Ανάπτυξης